ZEYTİNYAĞI FAYDALARI

  • Yemeklerden önce içildiğinde mide cidarını kaplayarak ülser ve gastrit gibi hastalıkları önler.
  • Kan şekerinin kontrol edilmesine de katkıda bulunur.
  • Hazmı kolaylaştıran zeytinyağı,  limon ya da kahveyle bir iki kaşık içildiğinde kabızlığı önler.
  • İçerdiği linoleik asit sayesinde yağsız süte eklendiğinde anne sütü kadar besleyici bir hale gelir.
  • Beyin ve kemik gelişmesine katkıda bulunur.
  • Zeytinyağı aynı zamanda cildi yumuşatır ve gençleştirir. Cildin güzel ve düzgün olmasını, iç organlara desteklik yapmayı ve deri altını bir battaniye gibi sararak, üşümeyi önlemeyi sağlar.
  • Ağızda gargara yapıldığında dişleri beyazlaştırır ve diş etlerini güçlendirir.
  • Yoğun enerji kaynağıdır. 
  • Esansiyel yağ asitlerinin kaynağıdır. EFA (Essensial Fatty Acid) ‘dan faydalanarak insan vücudu hormonlar üretir.
  • Yağda eriyen vitaminlerin taşıyıcısıdır.
  • İçerdiği A,D,E ve K vitaminleri sayesinde vücutta antioksidan etkisi gösterir ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. Yani zeytinyağı,  besinler vücudumuzda enerjiye çevrilirken ortaya çıkan oksidatif etkileri, antioksidanlar sayesinde minimize ederek yaşlanmanın; hem  genel olarak doku ve organlar, hem de beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini geciktirir.
  • Kan lipit düzeyini (kolesterol) kontrol eder. Doymamış yağ oranının yüksek olması sebebiyle kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürür, iyi huylu kolesterol (HDL) seviyesini etkilemez. Bu sayede damar sertleşmesi riskini azaltır ve kroner kalp hastalıklarının oluşumunu önler.
  • Yemeklere lezzet verir, aşçılık sanatını geliştirir.
  • Zeytinyağının içindeki linoleik ve linolenik asit oranı anne sütündeki orana benzemektedir. Bu yağ ile beslenen bebeklerde sinir sisteminde, karaciğerde hiç bir bozukluğa rastlanmamıştır. Kemiklerin mineralizasyonu ve oluşumunda önemli rol oynayan oleik asit düzeyi diğer bitkisel yağlara oranla zeytinyağında daha fazladır.
  • Zeytinyağı bol tüketilen ülkelerde safra taşı oluşumuna, kalp ve damar rahatsızlıklarına, yaşlılık nedeniyle romatizmal rahatsızlıklara ve kanser hastalıklarına az rastlandığı araştırmalarla tespit edilmiştir.